Blog

Kaj obleči na poroko, objava v Slovenskih novicah

Z novinarko Dašo Mavrič sva se pogovarjali o pasteh in zagatah oblačenja za poročno slavje, kar je v pomladnem in poletnem času še posebej aktualna tema. Povezava do rubrike v Slovenskih novicah: 
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/modno/z-obleko-ne-zasencite-neveste-zenina. Hvala novinarki za vprašanja!

Vsebina članka:

Čas prijetnih, pa tudi prevročih temperatur ne mine brez povabila na poročno slavje. Če nevesta že mesece vnaprej najde popolno obleko, v kateri bo blestela na svoj čarobni dan, pa je za povabljence izbira oblačil lahko problem. Kaj obleči, če poročni obred poteka v cerkvi, kaj, če si bosta večno zvestobo obljubila na peščeni plaži, in kaj storiti, če je naša najljubša barva črna? Je ta primerna za poroko? O vseh zagatah, ki lahko doletijo svate, smo se pogovarjali s svetovalko za oblačenje in CMB-svetovalko na področju barvnega svetovanja in ličenja Tino Martinec Selan.

Kakšno obleko bomo izbrali, je odvisno o tem, kje in kdaj bo poročno slavje. »Vedno je treba preveriti, kakšen je kodeks oblačenja na poroki, kamor smo povabljeni. To je pogosto zapisano na vabilu, če pa ni, nam je lahko v pomoč informacija o kraju in času poroke.

Primer: dopoldanska poroka na peščeni plaži zahteva drugačna oblačila in obutev kot svečana večerna poroka na gradu,« svetuje Martinec Selanova in dodaja, da nikoli ne bomo zgrešile s koktajlsko obleko. »To pomeni elegantno obleko do kolen v kombinaciji z elegantnimi čevlji, manjšo torbico in nakitom. Obleko lahko zamenjajo tudi elegantne hlače ali kostim, vedno v družbi izbrane bluze ali svečanega zgornjega dela,« pravi svetovalka.

So nam svečane obleke sploh še prav?

Vsak izmed nas v omari hrani obleke za posebne priložnosti, na katere se spomnimo ravno ob iskanju prave kombinacije za na poroko, ki zahteva bolj svečana oblačila kot vsakdanjik. Takrat moramo prej preveriti stanje teh oblek . »Kadar za to priložnost potegnemo na plano že več let stara svečana oblačila in čevlje, ki jih hranimo le za tovrstne priložnosti, se prepričajmo, da so nam še vedno prav, da so v brezhibni kondiciji in da niso videti preveč zastarelo,« pravi Tina Martinec Selan.

Vročina in obred v cerkvi imajo svoja pravila

»Za cerkvene poroke so prekratka krila in pregloboki dekolteji neprimerni, v primeru globoko izrezane obleke čez ramena in hrbet ogrnemo tanek šal oziroma oblečemo suknjič, jopico ali bolero,« pravi svetovalka. Poletne temperature so lahko huda nadloga pri izbiri oblačil, saj marsikatera ženska meni, da so hlačne nogavice obvezne za svečane dogodke. »Kar se tiče porok v vročih poletnih mesecih, hlačne nogavice niso obvezne – kar pa ne pomeni, da smo zaradi vročine lahko v kratkih hlačah in natikačih za na plažo,« pravi svetovalka in dodaja, da mora biti koža na nogah in stopalih negovana, prav tako pa morajo biti urejeni tudi nohti.

Bela in črna barva sta številnim najljubši barvi, a za poročno slavje nanju raje pozabimo. »Bela in črna sta barvi, ki se za povabljenke na poroko odsvetujeta. Črna v smislu kodeksa oblačenja deluje bolj žalno kot veselo in je tako primerna za na pogrebe, bela pa tekmuje z oblačili neveste. Še zlasti morajo biti na to pozorne poročne priče, ker so poleg ženina in neveste vsem najbolj na očeh in so tudi na večini poročnih fotografij. Prepričana sem, da si nobena poročna priča ne želi obleči bele obleke in zato dajati vtisa, da hodi nevesti v zelje ali da bi rada, da jo zamenjajo z nevesto. Če se ženska že odloči za črno (npr. mala črna obleka), naj jo kombinira z nečrnimi dodatki,« pravi Tina Martinec Selan.

Moški pozabite na gumijaste podplate in srajce s kratkimi rokavi

In kako naj se oblečejo moški svatje? »V uradnem delu poroke – obred na matičnem uradu, v cerkvi – mora moški nositi dvodelno obleko oziroma hlače in suknjič. V neuradnem delu se kravata seveda lahko nekoliko zrahlja, suknjič pa v primeru vročine odloži. Večinoma velja, da k srajci spada tudi kravata, v hlače pa usnjen pas, ki naj se barvno ujema s čevlji. Ti naj bodo elegantni, usnjeni, z vezalkami, brez debelega gumijastega podplata, nogavice tanke in barvno ujemajoče s čevlji in/ali hlačami. Velja si tudi zapomniti, da je srajca z dolgimi rokavi vedno lepša opcija od srajce s kratkimi rokavi, po uradnem delu poroke pa si moški lahko dolge rokave srajce tudi zaviha,« še meni svetovalka za oblačenje. 

Odgovori