Blog

Gostujoča kolumna: Kupovanje modrčka je lahko prijetna izkušnja

Moja sestra se je nedavno tega vrnila s potovanja po ZDA, kjer jo je med drugim navdušila izkušnja ob nakupu nedrčka v New Yorku. Dame se verjetno strinjamo, kako težka naloga je v naši deželi opraviti kvaliteten nakup tega nepogrešljivega kosa garderobe. Pričujoča kolumna naj nam bo v zabavno branje in hkrati v razmislek …

(fotografija: Sanja Martinec)

“Naj takoj na začetku povem, da sem, če govorimo o oblinah, pri bolj obdarjenih. Medtem, ko mi verjetno marsikatera ženska zavida poln dekolte in občudujoče (a žal pogosto tudi nadležne in neprimerne) poglede moških, sem sama včasih zadovoljna, spet drugič pa bi bila raje nekje pri povprečni košarici B. Slednje predvsem, ko pri pomerjanju današnjih – za anoreksične modele narejenih – oblek v brezobličnem kroju izgledam bodisi kot prepoln žakelj krompirja ali pa na meni globok izrez, ki na povprečni suhici zgleda prekrasno in elegantno, izpade tako, kot da delam na ulici v nočnih urah ;). Vedno pa si zaželim manjšega oprsja pri iskanju in kupovanju novega nedrčka. Ko se iščem med ljubljansko ponudbo perila, sicer opazim veliko znamk ter še več lepih modrčkov različnih modelov in barv. Zatakne pa se, ko začnem brskati po kupčkih za primernimi številkami zase. Nekje pri košarici C se ponudba večkrat ustavi, če pa že ponujajo tudi večje številke, se sam model izkaže za povsem neprimernega za večje (in posledično težje) oprsje – pretanki trakci, premalo blaga in opore na samih košaricah … Rezultat je na koncu resnično neprimeren za moje hitro in dinamično gibanje po mestnih opravkih.

V zadregi se včasih obrnem na prodajalko, ponavadi precej nerazpoloženo gospo srednjih let, ki me najprej premeri s pogledom nato pa mi prinese (z najboljšim namenom seveda) kakšen »staromamski« model s širokimi elastičnimi naramnicami, ki bi jih raje skrila pod rokavi, kaj šele, da bi se v njem počutila zapeljivo v družbi moškega.

Zato ne preseneča, da si, ko najdem približek popolnega modrca in srčno upam, da sem uspela ugotoviti primerno številko, kupim vsaj dva, čimbolj osnovna in uporabna primerka, v črni in kožni barvi seveda. In za enega praviloma ne odštejem manj kot 60€. A glej ga zlomka, ob klepetu s prijateljicami velikokrat ugotovim, da nimam takšnih težav samo jaz in tiste, ki imajo prav tako obline na podobnih mestih, ampak celo ostale, bolj »povprečno« prsate punce! Te sicer najdejo več bolj zabavnih modelov, zatakne pa se prav tako pri številkah, postrežbi in splošni ponudbi. Skratka, prav vsaka kupovanje nedrčka vidi kot mukotrpno izkušnjo. Tako ne preseneča niti dejstvo, da menda kar 80% žensk nosi napačno številko! Zato sem se odločila, da poizkusim še čez lužo in nekaj dragocenega časa v New Yorku žrtvujem v eni izmed trgovin svetovno znane verige Victoria’s Secret. Po poročanju prijateljice, ki je bila tam dan prej, definitivno pozitivna izkušnja za vsako in tako rekoč »raj za ženske«.

Pri vstopu v samo trgovino me sicer vse skupaj malce mine zaradi nepopisne gneče, stotine tečnih moških spremljevalcev in dolge vrste pred kabinami. Vse skupaj spominja na še eno turistično atrakcijo, čakalnih vrst pa sem se naveličala že pri dvigalu za na vrh Empire State Buildinga.

Vseeno se odločim, da potrpim in stopim do ene izmed mnogih prodajalk s šiviljskim merilnim trakom okoli vratu. Povem, da želim poizkusiti nedrčke, v desetih sekundah mi s tremi spretnimi izmerami določi številko, jo napiše na listek z mojim imenom in zraven dopiše »Bra Box«.

Postavim se v dolgo vrsto, ki pa se krajša izjemno hitro, v ozadju trgovine se namreč nahaja več vrst velikih preoblačilnic. Ko pridem na vrsto, k meni pristopi prijazna prodajalka, vzame moj kartonček, ga vtakne v predalček poleg moje kabine, prinese osnovni model modrčka v moji številki in naroči, naj, ko si ga nadenem, pritisnem gumb poleg vrat in počakam nanjo. Že ko sama pomerim prvi nedrček, se olajšano nasmehnem svoji podobi in se ne neham čuditi, kako popolno se mi prilega. Lučka utripa samo slabo minuto, ko je že tu prodajalka, ki preveri, če je vse (košarice, trakci) kot mora biti – ko tudi sama zadovoljno prikima in odobri številko, mi prinese dva polna predala vseh različnih modelov, ki jih imajo v trgovini. Zdaj se veselje šele začne. Z zanimanjem preizkušam različne modrčke za različne priložnosti, od tistega, ki oprsje poveča za dve številki (tako mi postane jasno, od kje polni dekolteji njihovih, khm, »oblinastih« anglečkov na znani modni reviji), do tistih brez naramnic in vseh variant za različne izreze in obleke. Vsi se seveda popolno prilegajo in nudijo odlično oporo. In noben nima debelih elastičnih naramnic!

Navdušena nad dejstvom, da si tudi z mojo velikostjo oprsja lahko kupim luškan modrček, se nasmejana obnem k prodajalki, povem, kateri mi najbolj ustreza, ona odkljuka model na mojem listku in me napoti ven. Tam spet stopim do prve prodajalke, ki me usmeri k pravemu predalu, kjer svoj izbrani modrc najdem v vsaj desetih različicah in odtenkih!

Da ne pozabim, povprečna cena je 45$ ali dobrih 30€. Zdaj doma že preverjam možnosti naročanja preko spleta, saj take ponudbe v Sloveniji verjetno še lep čas ne bom našla. Je mar tako težko odpreti specializirano trgovino, kjer bi si lahko osebje vzelo čas, da bi dama dobila pravi strokovni nasvet in bi se ti v njej zares posvetili? Sploh ko gre za kupovanje perila, ki je sicer (večino časa) skrito, a vseeno da največji občutek udobja in zapeljivosti hkrati.

3 komentarjev na “Gostujoča kolumna: Kupovanje modrčka je lahko prijetna izkušnja

  1. Polona

    Sanje vsakega prsatega dekleta!

  2. Katja

    Se strinjam s Polono. Čeprav imam sama drugačno izkušnjo v VS in sicer to, da so imeli izjemno slabo ponudbo večjih košaric oz določeni oddelki večjih košaric od C in večjega obsega sploh niso imeli. Jaz zase v VS modrčka na žalost nisem dobila.

  3. Sanja

    Katja, zanimivo! Osebno sem bila očarana predvsem nad dejstvom, da bi lahko v svoji številki kupila kakšnih 15 različnih (večinoma vseh lepih in uporabnih) modrcev… Mogoče moraš poskusiti še kdaj. 🙂

Odgovori