Blog

Čevlji in oblika nog, 1. del – močne noge

Priznati moram, da se ob opazovanju ljudi na ulici pogosto spomnim na tisto znano pravilo, kako lahko čevlji outfit naredijo ali pa ga pokvarijo. Ne le barva in tekstura čevljev, ki se mora ujemati z našimi oblačili, tudi model čevljev je zelo pomemben. Pri izbiri čevljev, pa naj gre za zimske škornje, prehodne balerinke ali poletne sandale, moramo nujno upoštevati našo obliko nog. V tem članku poglejmo, kako izbrati pravilen model čevljev, če imamo močan spodnji del nog. Vse prepogosto dekleta in ženske z močnim spodnjim delom nog (močna meča, široki gležnji – ang. cankles) delajo hudo napako s tem, da nosijo škornje, ki se končajo na najširšem delu njihovih meč. Če so povrh vsega to še športni škornji, npr. podloženi s krznom ali debelejšim blagom, smo priče pravi modni katastrofi. Močna meča in široki gležnji kar kričijo po škornjih iz gladkega usnja, ki se morajo končati tik pod kolenom in niti centimeter nižje. Če težko dobite dovolj široke škornje za svoja meča, iščite take z elastiko in ne takih z zapenjanjem na zadrgo. Včasih se zgodi, da so gležnji močni, čeprav so noge drugače čisto normalnih dimenzij. Ko kupujete čevlje brez pete (ang. flats), si zapomnite nekaj naslednjih pravil. Taki čevlji (ponavadi gre za balerinke) naj bodo podolgovate oblike in s čim večjim izrezom na nartu. Zaprt ali zelo okrogel model salonarjev oz. balerink poudari močne noge in razširi stopalo, ki je pri ženskah z močnim spodnjim delom nog že tako ali tako širše. Odpovejte se pasovom ali trakcem okrog gležnja, saj se zarežejo v gleženj ravno na mestu, ki je najširši. Tako privabijo pogled na najbolj neželeno mesto in optično »razrežejo« nogo na stopalo – del pod trakcem ter preostali del noge nad trakcem. Izogibajte se kombiniranju športnega čevlja (npr. urbanega modela superg) na krilo. Pri čevljih s peto morate prav tako biti pozorne na nekaj detajlov. Drobne, tanke, nižje pete običajno ne pristajajo močnejšim gležnjem. Zelo pa vam pristajajo visoke pete, ki naj ne bodo preveč tanke. Nekoliko širša peta uravnoteži močnejši spodnji del nog, medtem ko (pre)tanka peta deluje tako, kot da ne bo zmogla nositi široke noge, ki jo nosi. Vaši dobri prijatelji so tudi t.i. »wedges« ali čevlji s polno peto, ki si jih lahko omislite v obliki zimskega škornja, gležnjarja, salonarja ali poleti v obliki sandal.
Še nekaj splošnih napotkov glede močnih nog: – izogibajte se vzorčastim najlonkam ter legicam, še posebej velikim, horizontalnim ali zelo vpadljivim vzorcem; – najboljša izbira so zelo temne in zelo goste hlačne nogavice; – odsvetujemo hlače dolžine tik pod koleni (t.i. capri hlače) ter vse modele hlač, ki se končajo med kolenom in gležnjem; – če se odločite za legice, naj bodo dolge in ne tričetrtinske dolžine; – najbolj optimalna dolžina krila je do kolen oz. en do dva centimetra nad ali pod koleni.

8 komentarjev na “Čevlji in oblika nog, 1. del – močne noge

 1. Katja

  UUU.. super. Prebrala in zapisala v svoj trdi disk. Hvala.

 2. tina

  Hvala Katja, me veseli, da tile nasveti pomagajo in zadanejo prave probleme 🙂 kar se tiče nog, se s čevlji res lahko naredi taka razlika (v pozitivno ali negativno smer), da je kar vredno malo naštudirat in potem nosit prave šolence 😉

 3. Andreja

  Tina, super nasveti, ki se jim moram tudi sama podrejati. Poleg omenjene problematike imam še visok nart in je nakup škornjev skoraj mission impossible. Wedges preredko obojem, pa čeprav sem tudi sama opazila, da res lepo podaljšajo nogo, morda še nisem naletela na prave…tako veliko nosim ravno sandale, ki imajo preredko paščke na pravih mestih, torej ob strani.

  Bravo, vsi nasveti so 1A!

 4. Vanja

  Sodeč po fotki sklepam, da lahko nosim samo grda obuvala. 🙂

 5. tina

  res je Andreja, včasih je zelo težko dobiti škornje za visok nart in močnejša meča. morda se ti splača 'naštudirati', katera znamka izdeluje take, ki so ti prav in udobni, ter se potem držati kar te znamke (pa magari naročati preko interneta).

  Vanja, upam, da ne. 🙂

 6. Andreja

  Tina, hvala za nasvet, sicer se pa že par let odpravljam, da bi mi jih izdelali po meri, ene bolj klasične, pa bi bil mir:-)

 7. tina

  super, pa že kaj veš, kam bi jih dala delati?

 8. Anonimni

  That is really fascinating, You're a very skilled blogger. I have joined your rss feed and sit up for looking for more of your fantastic post. Additionally, I have shared your website in my social networks

  Also visit my web site: cellulite treatment reviews

Odgovori