Zasebnost in piškotki

Kaj sprejmem, ko dovolim uporabo piškotkov?

Blog Odglavedopet se, kakor velika večina ostalih spletnih mest, v veliki meri opira na tehnologijo piškotkov. Ko sprejmete piškotke iz naše strani, se bo na vaš računalnik naložilo več majhnih tekstovnih datotek. Ne, ne gre za zlonamerno kodo, ki vam bo skurila trdi disk in izklopila desni gumb na miški. Piškotki nam recimo omogočajo, da lahko vodimo statistiko obiska portala. Brez njih tudi ni mogoča intergracija vtičnikov socialnih omrežij, v stran pa tudi ne bi mogli vključiti vsebin iz zunanjih spletnih strani (recimo posnetkov iz strani youtube). Splošne informacije o piškotkih si lahko preberete tukaj.

Kaj se zgodi, če piškotkov ne sprejmem?

Nič posebej drastičnega. Vsebina spletne strani vam bo v vsakem primeru na voljo, a morebiti ne v popolnem obsegu. Vsebine, ki za delovanje potrebujejo piškotke, vam ne bodo na voljo. Prav tako bo nam onemogočeno spremljanje vašega obiska na strani.

Katere piškotke uporablja ta spletna stran?

 • Lastni piškotki – blog uporablja piškotek po imenu ‘odglavedopet’. Ta piškotek vseh piškotkov si zapomni vašo izbiro glede uporabe piškotkov. Ta se bo uporabljal v vsakem primeru, tudi če izberete ‘zavrni’. Direktiva o piškotkih take piškotke dovoljuje.
 • Googlovi piškotki – ker  blog za namene analitike uporablja googlovo storitev google analytics, se bodo na vaš računalnik naložili njihovi piškotki. Več o googlovih piškotkih si lahko preberete tukaj, o piškotkih google analytics pa tukaj. Če se boste v spletno stran prijavili s pomočjo sistema Goggle+, se bodo na vaš računalnik naložili tudi piškotki ki to omogočajo.
 • Youtube piškotki – na spletni strani je vdelanih več videev iz spletnega portala youtube. Ta mora za nemoteno predvajanje videoposnetkov na vaš računalnik namestiti svoje piškotke.
 • Facebook Piškotki – https://www.facebook.com/about/privacy/

Ali ste lahko malenkost bolj natančni?

Da, tukaj je seznam piškotkov, ki se lahko naložijo na vaš računalnik. Navedeno je ime piškotka, njihov namen in rok trajanja.

Naš piškotek:

 • odglavedopet– Sprejem piškotkov – 1 leto

Piškotki sistema google analytics:

 • _utma – Statistika ogledov spletne strani – 2 leti
 • _utmb – Statistika ogledov spletne strani – 30 minut
 • _utmc – Statistika ogledov spletne strani – Trajanje seje
 • _utmz – Statistika ogledov spletne strani – 6 mesecev

Piškotki portala Youtube:

 • PREF – Uporabniške nastavitve predvajalnika – 7 dni
 • VISITOR_INFO1_LIVE – Uporabniške nastavitve predvajalnika – 1 leto
 • YSC – Uporabniške nastavitve predvajalnika – trajanje seje
 • use_hitbox – Uporabniške nastavitve predvajalnika – trajanje seje

Piškotki družabnega omrežja facebook:

Iz facebooka se naloži več piškotkov: ‘c_user’, ‘csm’, ‘datr’, ‘fr’, ‘lu’, ‘pl’, ‘sb’ in ‘xs’. Brez teh piškotkov ne deluje vpisovanje na spletno stran (če ste vanjo prijavljeni preko Facebooka) in gumb ‘like’ v stranskem stolpcu.

Imena, število in funkcije navedenih piškotkov se lahko zaradi sprememb pri ponudnikih razlikujejo od navedenih. Če opazite odstopanja, nas prosimo opozorite.

Kaj počnemo z vašimi osebnimi podatki?

Ob prijavi si spletna stran za namen indetifikacije zapomni vaš elektronski naslov, ime in povezavo do vašega profila na družabnem omrežju, s katerim se prijavite v sistem. Vaše ime in povezava do vašega profila bodo vidni ostalim obiskovalcem, če boste pod objavami pustili svoj komentar.

Vašega elektronskega naslova ne bomo uporabljali za pošiljanje neželenih elektronskih sporočil. Prav tako ga ne bomo posredovali tretjim osebam.