Slovenske novice, 17. 1. 2016

Preteklo nedeljo je bil v časopisu objavljen članek ‘Mala šola moške elegance’. Zahvaljujem se novinarki Daši Mavrič za vprašanja, ki mi jih je zastavila, da je potem iz odgovorov sestavila lep članek.
Objavljam besedilo članka za lažje branje:

Mala šola moške elegance
Moška obleka zahteva določena pravila, s katerimi dosežemo popolno eleganco.
Vsak moški se, če to želi ali ne, prej ali slej znajde v položaju, ko mora obleči obleko. A klasična moška obleka zahteva poznavanje pravil, kako jo nositi. In kršenje teh ustvari situacijo, v kateri bi bilo bolje, da bi bil oblečen v svojem slogu, kot pa da se je silil v obleko. Tako lahko velikokrat vidimo golo kožo, ki zaradi prekratkih nogavic pokuka izpod hlač. Te so po najhujši možnosti še neustrezne barve. Veliko moških, tudi tistih, pri katerih je obleka del službene oprave, ne ve, kateri gumbi na suknjiču morajo biti zapeti in kateri odpeti.
Obleka sama po sebi še ne pomeni urejenosti, temveč boste eleganco dosegli z upoštevanjem nekaterih zakonitosti.
Najpomembnejše pravilo je ustrezna velikost. Najbolje bo, da vam pred prvim nakupom svetujejo trgovci. Hlačnice se ne smejo gubati na čevljih. »Ko moški stoji brez čevljev, naj hlačnice segajo do tal. To velja za klasični model padajočih hlačnic na rob. Pri zelo ozkih hlačah, ki so zadnja leta modne in ko najdemo veliko moških oblek, ukrojenih zelo ozko, še zlasti za mlade, pa so hlačnice seveda krajše, tako da se vidi celoten čevelj. Včasih so hlače celo sedemosminske dolžine. A take najbolje pristajajo vitkim,« pravi Tina Martinec Selan, osebna stilistka in barvna svetovalka. Prav tako mora telesu pristajati suknjič, velikost je ustrezna, če se obleka prilagaja ramenom. »Dolžina rokavov naj sega približno dva prsta pod zapestno kostjo, ko ima moški roke sproščeno ob telesu,« opisuje stilistka.
Pod suknjič spada srajca, ki mora biti prav tako prave velikosti. En centimeter rokava mora kukati izpod suknjiča. Poleg tega in hlač so izjemnega pomena še nogavice. »Zlasti za javne nastope, kot so na primer na televiziji, predavanja, gostovanja, intervjuji, in za slovesne priložnosti je zelo pomembno, da so nogavice dovolj dolge, vsaj do sredine meč, in tudi iz primernega finega materiala, po barvi pa naj se ujemajo z barvo hlač in/ali čevljev,« pojasni sogovornica in doda, da bo pri formalnih, slovesnih in službenih dogodkih najbolje, da na športno obutev in čevlje z debelo gumo kar pozabite.
Celoten videz boste sklenili z metuljčkom ali kravato. »V večini primerov bo slednja prava izbira, načeloma se metuljček nosi le v dveh kodeksih oblačenja. Ko sta zapovedana frak (white tie) in smoking (black tie). Sicer se občasno zanj odločajo mlajši moški z izrazito kreativnim slogom oblačenja, ki jim službeno okolje to seveda dopušča,« pravi Martinec Selanova.
Oblečeni ste, pomembno pa je, kako se boste v formalnem oblačilu vedli. Ko stojite, naj bodo gumbi zapeti. Na suknjiču, ki ima tri, je zapet srednji ali zgornja dva, najnižji je lahko odpet. V primeru suknjiča z dvema gumboma je lahko odpet le spodnji, zgornji mora biti zapet. »Če se moški usede, si lahko odpne vse. Včasih je lahko gubanje zapetega suknjiča med sedenjem moteče. Vendar ko vstane, naj si neopazno zapne zgornji gumb na suknjiču oziroma vse,« razloži Martinec Selanova.
Odpet zgornji gumb na srajci pod obleko je na slavnostnih dogodkih sicer nezaželen, ob bolj neformalnih srečanjih pa je dovoljen. Takrat, ko kodeks ne zahteva kravate, je namreč zgornji gumb srajce odpet. Še posebno se tako nosi srajce, ki imajo na ovratniku gumbke. Pod kravato pa je odpet gumb na srajci huda stilska napaka.
OKVIRČEK:
Kdaj kavbojke pustimo v omari
»Za vse svečane priložnosti ter tudi službe, ki zahtevajo moško obleko s kravato, so kavbojke in tudi chino hlače neprimerne. Tudi pred odhodom na razgovor za službo se je dobro pozanimati, kakšen kodeks oblačenja imajo v podjetju in se za razgovor ne urediti premalo formalno.«