Slovenske novice, 21. 1. 2014

V današnji izdaji spletnega časopisa Slovenske novice so v članku o poslovni modi objavljena tudi vprašanja in odgovori, na katere sem odgovarjala. Objavljam link ter vprašanja in odgovore. Komentarji pod fotografijami dam iz parlamenta izražajo mnenja novinarke in zanje sama nisem bila povprašana.
Hvala novinarki Daši Mavrič za prispevek.

Povezava do članka: http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/modno/visji-kot-je-polozaj-bolj-konservativno-mora-biti-oblacenje

Vprašanja in odgovori:

Trenutno so zelo priljubljene temne barve za lak na nohtih. Ali te sodijo tudi v poslovno modo ali so rezervirane le za večerna druženja?
To je zelo odvisno od delovnega mesta. Nekatera delovna mesta, ki zahtevajo poslovno oblačenje, dopuščajo temen lak za nohte, seveda govorimo o brezhibno urejenih in ne predolgih nohtih. Zelo formalna delovna mesta ali protokolarna delovna mesta pa temnega laka za čez dan ne dopuščajo. Višji kot je položaj zaposlene ženske, bolj konservativno mora biti njeno oblačenje, ličenje in dodatki.
Katere barve so najprimernejša izbira pri poslovni modi?
Barve, s katerimi v poslovni modi ne moremo zgrešiti, so klasični odtenki temnih barv  (temno siva, temno modra, črna, temno petrolejna), v oblačilih primernih krojev pa so za določene barvne tipe lepa izbira tudi svetlejši odtenki peščene, bež, kremne in pudraste barve. Rjava večinoma velja za manj formalno, zato moramo pri izbiri vedno upoštevati delovno mesto. Barvna paleta je seveda prilagojena tudi letnemu času, v toplem delu leta običajno posegamo po svetlejših barvah. Vsekakor se za poslovno modo odsvetujejo neonske barve in kričeče barvne kombinacije.
Koliko vzorcev in kakšne dopušča poslovna moda?
Vzorci v poslovni modi morajo biti umirjeni in zadržani. Najprimernejše so zelo tanke črte, na bluzah je dopusten tudi subtilen cvetlični vzorec, kašmirski vzorec ali drobne pike. Velike, kontrastne, izrazito vpadljive in modne vzorce pustimo za prosti čas. Enako velja za zelo svetleče tkanine, na primer bleščice in dodatke.
S kakšnimi triki dosežemo, da poslovna oblačila niso dolgočasna?
To so predvsem izbrani materiali oblačil ter drobni nevpadljivi detajli, ki pa naredijo oblačilo posebno (npr. svilena obroba na jopici, izbrana torbica, pas in čevlji, subtilno drapiran kroj obleke ali krila, primerno izbran šal ali ruta …). V oblačilih, ki laskajo njenemu barvnemu tipu, se lepo prilegajo postavi in so izbrana z okusom, ne bo dama nikoli videti dolgočasno, ampak izbrano, elegantno, zanesljivo in odlično – to pa so vse lastnosti, ki jih poslovni svet zahteva in ceni.
Kaj bi sami priporočali mladi ženski in mlademu moškemu, ki se odpravljata na razgovor za službo, njun osebni slog pa je športen. Kako naj se oblečeta, da bosta na razgovoru naredila vtis?
Kavbojke naj pustita doma, pravzaprav džins kot material neformalnih, casual oblačil ne sodi na razgovor za službo (enako velja za športne spodnje dele, flise, vetrovke in jopice s kapuco). Edino dopusten je povsem temno moder džins brez kakršnih koli izpranih ali drugih detajlov, ki ga kombiniramo z elegantnimi usnjenimi čevlji, brezhibno srajco ali bluzo ter s suknjičem. Tudi sicer velja, da je bolje biti malenkost »predobro« oblečen kot premalo urejen, dobro pa se je tudi vnaprej pozanimati, kakšen je kodeks oblačenja v službi, kamor se odpravljamo na razgovor. Tako ne bomo zgrešili ne v eno ne v drugo smer.
Večna težava žensk je »prazna omara«. Kako najceneje in najučinkoviteje popestrimo svojo garderobo?
Večna težava žensk ni prazna omara, temveč polna omara, v kateri pa ne najdejo zase primernih oblačil in kombinacij. Najceneje in najučinkoviteje se dolgoročno lotimo svoje garderobe tako, da se prepustimo strokovnjaku, ki bo iz omare izločil odslužena oblačila, nas naučil ustvarjati nove kombinacije ter nam tudi razložil, kaj nam pristaja in kaj v prihodnje sploh kupovati.