Blog

Moji parfumi letošnjega poletja

foto: Odglavedopet

Pri okusu za parfume sem otrok cvetja. Če na hitro ocenim, se verjetno kakih 90% mojih parfumov vrti okrog cvetličnih not, marsikateri od njih specifično okrog vrtnice. Vrtnice v parfumih so mi všeč, najbrž zato, ker je to zelo ženstvena in hkrati zelo klasična nota parfumov, vendar se jo da – tako kot veliko drugih parfumskih not – interpretirati na zelo različne načine. Tako so vrtnični parfumi lahko sveži, spet drugič orientalski, lahko lesni ali kombinirani s slajšimi notami. V svetu niche parfumerije*, ki jo že kakih 15 let obožujem, vrtnica sploh ni rezervirana le za ženske vonje, temveč se pojavlja tudi v moških. Seveda pa je res, da pri niche parfumih pogosto sploh ni delitve na ženske in moške vonje, temveč so mišljeni, da jih nosi tisti, ki mu je vonj pač všeč.
Parfume rotiram glede na letne čase, kar pomeni, da pozimi uporabljam povsem druge parfume iz moje zbirke kot poleti; določeni pa so tudi (vsaj za moj nos) prav spomladanski ali jesenski. Parfume vedno povezujem z določenim razpoloženjem, občutji, izkušnjami in vtisi, zato še zdaleč ne bi mogla uporabljati samo enega, čeprav po svoje razumem tudi koncept ‘signature’ vonja, ki žensko edini spremlja dolga leta ali še dlje. Ko se letni čas in temperatura zamenjata, parfume pospravim v njihove originalne škatlice v temen predal, ven na omarico pa zložim tiste, ki mi ustrezajo glede na trenutno razpoloženje. Letošnje poletje uporabljam naslednjih šest parfumov, ki vam jih nekoliko podrobneje predstavljam.

Najprej so tu izrazito lahki, zračni cvetlični vonji, ki so zame nujna oprema v vročih dneh, ko bi si želela imeti cel dan občutek sveže stuširane kože in lahke, cvetlične svežine.

Diptyque ‘Olène’ je vonj lahkega jasmina in glicinije, tiste, ki tako lepo cveti v maju in ima cvetlično meden vonj. Olène ni prav nič sladek, pač pa izrazito čist, milast in osvežujoč vonj. Ker se precej hitro razdiši, ga je treba nanesti večkrat dnevno – v zares vročih poletnih dneh to niti ni poseben problem.

foto: Odglavedopet

Diptyque ‘Eau Rose’ je še en tak parfum, ki ga uporabljam le v najbolj vročih, soparnih poletnih dneh. Vonj ima, kot pove že ime, po vrtnični vodi, ta vrtnica pa je kisla, nekoliko limonasta in zelo osvežujoča. Parfum je tudi precej obstojen glede na to, da gre za ‘eau de toilette’ koncentracijo. Z mano je že tretje poletje zaporedoma.

foto: Odglavedopet

Juliette Has a Gun ‘Miss Charming’ je še ena vrtnica, kombininira pa – znotraj lažje vrtnične kategorije – zelo popularen duet vrtnice in maline. Miss Charming diši dobesedno po lahki vrtnični marmeladi, istočasno pa ima parfum tudi presenetljivo mlečno komponento, kar mu podari mehak, zaokrožen karakter.

foto: Odglavedopet

Po dnevnih parfumih oziroma parfumih za najbolj vroče poletne dni so tu še malce težji poletni parfumi, ki jih nosim v hladnejših poletnih obdobjih ali v poletnih večerih. To so parfumi, ki jih najbrž večina niti pod razno ne bi uvrstila med poletne vonje, iz nekega razloga pa meni ustrezajo ravno v poletnih nočeh, ko je zrak težak in nasičen …

Serge Lutens ‘Datura Noir’ diši tako, kot bi marsikdo opisal plažo. Sladko, mandljasto in malo po kokosu, vendar ima tudi cvetlično komponento. Datura je sicer roža, katere vonj opisujejo kot podoben tuberozi, vendar nima tiste glavobolne kvalitete, ki marsikoga moti pri parfumih s tuberozo. Vsekakor pa je vonj poln in nasičen, kar malce spominja na vonj tuberoze. Moram priznati, da nisem vedno ali zlahka razpoložena za Daturo Noir. Kadar pa ga nosim in mi sapica občasno zanese njegov vonj pod nos, vedno občudujem, kako je zanimiv in edinstven. Je že tako, da so parfumi Serga Lutensa pogosto bolj podobni umetninam kot parfumom, pri čemer je Datura Noir še vedno med bolj ‘običajnimi’ in nosljivimi v tej parfumski hiši.

foto: Odglavedopet

People of the Labyrinths ‘A.Maze’ je še ena izmed vrtnic v moji zbirki, vendar ta ni lahka, zračna gospodična, temveč večerna fatalka, ki nikoli ne ostane neopažena. Kot je pogosto v parfumeriji, kadar želijo parfumarji vrtnici podariti orientalski značaj, je tudi v tem parfumu vrtnica kombinirana z oudom. Oud je smola določene vrste drevesa, ki raste na Vzhodu in ima tipično lesen, nasičen, aromatičen in zelo kompleksen vonj, ki ga izredno cenijo v arabskih deželah; oud je osnova mnogih orietalskih parfumov in je lahko v kombinaciji s številnimi drugimi parfumskimi notami. Ta parfum je med najmočnejšimi in najbolj koncentriranimi kar jih imam ter tudi temu primerno zelo dolgo obstojen; definitivno se ga zavoha daleč naokrog, zato ga odmerjam skromno (le špric ali dva) in ga nosim praviloma izključno zvečer.

foto: Odglavedopet

Nenazadnje je tukaj še Frédéric Malle ‘Une fleur de cassie’ parfum, ki ga imam tako rada, da sem si ga lansko leto ponaročila, ker sem prejšnjega porabila do konca (omeniti moram, da imam parfume dolga leta ter da ob precej obširni zbirki niti ne pride pogosto do tega, da bi katerega od njih porabila do zadnje kapljice). Tudi ta spada v kategorijo večernih, njegov karakter pa me spominja na osupljivo lepo igralko iz zlate dobe Hollywooda. To so cvetlično pudrasta nebesa z mimozo, jasminom, vrtnico in drugimi notami, glasna in nasičena, z nezmotljivim retro pridihom, povsem spodaj pod vsemi drugimi notami pa je zelo fizična, taktilna telesna komponenta, zaradi česar je vonj včasih opisan tudi kot malce ‘poreden’ (kakšna občutljiva Američanka – te namreč ne marajo ‘smrdljivih’ francoskih parfumov – bi ga opisala celo kot ‘stinky’). Moje izkušnje so, da ta parfum vedno požanje komplimente, sploh od žensk, in je vsekakor en izmed najbolj posebnih v moji zbirki.

foto: Odglavedopet

*Niche parfumerija: gre za manjše parfumske hiše, ki se ukvarjajo izključno s proizvodnjo parfumov, za razliko od ‘mainstream’ parfumerije, kamor se štejejo parfumi znanih modnih ali kozmetičnih znamk (recimo Dior, Chanel, Armani itd.) in so večinoma všečni, prijetni, nezahtevni vonji. Niche parfumske hiše v namen kreiranja vonja najamejo najbolj znane ‘nosove’ na svetu ter jim večinoma prepustijo proste roke pri ustvarjanju parfumov, pri čemer nosovi niso obremenjeni z zahtevami masovnega trga potrošnikov, ampak bolj ciljajo na manjše skupine, ki so večinoma precej izbirčne in od parfumov pričakujejo vse prej kot običajne vonje. Niche parfumi so cenovno nekoliko višji od mainstream parfumov, manj razširjeni (včasih dostopni le v enem ali dveh butikih na celem svetu) ter ponavadi resnično prave umetnine.

 

Odgovori