Blog

Hygge ali uživanje v preprostih trenutkih

foto: Odglavedopet

Morda ni naključje, da me je pojem hygge začel privlačiti ravno v času, ko so se začeli dnevi z dolgo temo in nizkimi temperaturami. Že kar nekaj časa sem tu in tam slišala o njem, ampak razen bežne razlage se vanj še nisem poglabljala. Zdaj pa se mi je zgodilo, da sem začutila, da moram nujno po knjigo o hygge in prebrati vse o njem. In prebrala sem jo – na dušek, če se enemu vikendu lahko tako reče. Hygge (kot sem slišala, je izgovorjava še najbolj podobna hüga) kot danski pojem prijetnega, domačega, varnega in toplega občutka, ki te obda recimo v kakšnem večeru, ko zlezeš pod toplo perjanico, zunaj pa divja nevihta, mi je namreč zelo poznan. Avtor knjige Meik Wiking pravi, da Danci (tudi) s hygge razlagajo dejstvo, da so že leta in leta na vseh lestvicah najsrečnejši narod, in to kljub temu, da imajo polovico leta takorekoč ves dan temo in da pri njih res ogromno dežuje.

foto: Odglavedopet

Seveda ne gre za noben nov koncept ali kakšno novo pogruntavščino. Pri hygge-u gre za preprostost uživanja v trenutkih, ki so popolnoma naravni, sproščeni, udobni in domačni. Trenutkih, ko se zaveš, da je življenje preprosto popolno točno v tem trenutku in tako, kot je, ter se predaš uživanciji. Hygge zagotovo doživljam ob mojem najljubšem prostočasnem opravilu, to je branju. Še posebej ob večerih, ko vem, da otroci varno in mirno spijo v svojih posteljah, jaz pa po dolgem dnevu zlezem v svoj kot kavča, se zavijem v mehko odejo in s skodelico toplega čaja v rokah z užitkom odprem knjigo. Hygge doživljam tudi ob toplih poletnih večerih, ko se z možem odpraviva v mesto na pijačo in ob srkanju ledeno mrzlega piva opazujeva mimoidoče turiste. Hygge vsekakor, čeprav zima ni moj najljubši letni čas, doživljam tudi, ko si na družinskem izletu po dolgi hoji po snegu v gorski koči poiščemo klop ob kaminu, potem pa se nam udi počasi segrevajo, medtem ko se nam v ustih topi domači jabolčni zavitek in se iz kadečih se skodelic vije vonj po sladkem zeliščnem čaju. Hygge je povezan z ugodjem, ki ga pričarajo naravni materiali, recimo dotik svile, volne ali usnja. Hygge je zame posedanje v moji najljubši slaščičarni, medtem, ko s prijateljico počasi jeva čokoladno torto in si pripovedujeva o vsem, kar sva doživeli od najinega zadnjega klepeta. Hygge je pogovor s človekom, ki te pozna od vekomaj in pri katerem veš, da ti določenih stvari sploh ni treba razlagati, ker jih o tebi razume že same po sebi.
Ni dvoma, da so za vsakega od nas hygge trenutki malo drugačni, za večino ljudi pa so vseeno povezani z mehko, prijetno svetlobo, mirnim vzdušjem, občutkom notranje varnosti in ja, tudi s skodelico vroče pijače ali čim sladkim za pod zob. Razmišljala sem o tem, ali lahko pojem hygge povežem tudi z oblačenjem. In mislim, da lahko (vendar pozor, ta interpretacija je samo moja in lahko, da se Danci ne bi čisto nič strinjali z mano ;)). Mislim, da lahko hygge vsekakor doživljamo v oblačilih, ki so nam udobna in prav, ki nas nikjer ne tiščijo, vežejo ali ovirajo. Mislim, da je hygge kot notranje zadovoljstvo zagotovo povezano tudi s tem, da si pomirjen sam s sabo, s svojo zunanjo podobo, in da veš, da te tvoja oblačila pri tem podpirajo; da te objamejo na pravih mestih in se od tebe diskretno odmaknejo tam, kjer je to potrebno.
Hygge je zagotovo nekaj, česar v življenju ne more biti preveč in česar si vsi želimo. Čim več si ga vnesimo v vsakdan in naj nas vreme pri tem čisto nič ne ovira ;).

foto: Odglavedopet

 

2 komentarjev na “Hygge ali uživanje v preprostih trenutkih

 1. Andreja Tomše Zupan

  Hej Tina,

  odlično napisano, kot vedno. Sem se v mislih prenesla v vse tiste tople hygge trenutke, ki jih tudi sama doživljam v pravi družbi in na pravem mestu.
  Bodi lepo, z veseljem te berem.

  1. Tina Martinec Selan

   hvala Andreja, tudi tebi čim več hygge-ja :D!

Odgovori