Intervju

Agata Hren: “Osnova je, da ženska zelo dobro pozna svoje telo in svoje cikle”

Ponavadi na Odglavedopet ne govorimo o pms-ju, menstruaciji, menopavzi in ostalem, kar pa je – resnici na ljubo – še kako pomembno za ženske. Naj si to hočemo priznati ali ne, dogajanje v našem telesu močno vpliva na to, kako se počutimo, kako gledamo same nase in na druge, ali in kdaj se počutimo seksi, kdaj smo žalostne ali brez volje … In če zagovarjamo princip urejenosti ‘od glave do pet’, mislim, da je jasno, da grejo stvari tudi ‘od znotraj navzven’ 🙂 . Pa sem si rekla, dajmo kaj povedati tudi o teh temah, saj pogovor tudi z mojimi prijateljicami in strankami pogosto nanese na to. Sem v letih, ko se začenjamo pogovarjati tudi o tem, da so se nam po porodih ciklusi spremenili, da je pms hujši, kaj nas čaka, ko pridemo v menopavzo in tako dalje. Zato sem zelo vesela, da sem lahko zastavila nekaj vprašanj Agati Hren (najdete jo na spletni strani ali na instagramu). Agata je žena in mama dveh otrok, strokovnjakinja za žensko cikličnost, svetovalka na področju spremljanja in učenja beleženja ciklusov, vodi delavnice za ženske, pomaga parom, ki se soočajo s težavami z zanositvijo, je NeoFertility svetovalka, pa še in še. Strinjali sva se, da pogovor o menstruaciji, hormonih, menopavzi in tako dalje ne bi smel biti tabu, čeprav žal včasih je tako.

foto: Odglavedopet

Si strokovnjakinja za žensko cikličnost. Ali se o tem premalo govori? Pri tebi mi je zelo všeč način, kako se lotevaš teh tem tudi na svojih socialnih omrežjih, recimo instagramu.
Opažam, da so ženske premalo ozaveščene, tudi menstruacija in cikel sta tabuizirana. To ni sprejeto kot normalen del življenja in to jasno za sabo potegne en kup stvari. Najprej moramo ženske pri sebi ‘pošlihtati’ in se pomiriti s svojim telesom, svojo cikličnostjo. Ni vedno problem v okolici ali recimo moških, ki bi nas forsirali čez meje naše zmogljivosti. Ženske se same sabotiramo s tem, ko hočemo povoziti svojo cikličnost, ko o tem nismo poučene. Če je ženska na hormonski kontracepciji, potem cikličnosti itak ni, torej ne zaznava nobenih dobrih ali slabih učinkov različnih obdobij v svojem ciklu. Večinoma se slabo razpoloženje pripisuje stranskim učinkom in ne naravnemu cikličnemu nihanju.
Primarno pa je pomembno, da se zavedamo, da gre za en normalen pojav v ženskem telesu, ki ga mora ženska poznati, potem s tem seznaniti tudi moža in otroke, če jih ima – z namenom, da se na vse skupaj gleda kot na normalen proces z vsemi vidiki. Če ženska sprejme svojo cikličnost kot dar in jo prepoznava kot dar, potem gre vse lažje.

Kako dolgo je normalno, da traja obdobje pms-ja?
Predmenstrualni sindrom (pms) je pravzaprav medicinska diagnoza in se sam izraz pogosto napačno uporablja in trivializira. Pri mojem individualnem delu s klientko grem čez vse simptome PMS-ja in preverim, če trajajo dlje od 4 dni ter ali so simtomi močni, da ženski dejansko onemogočajo normalno delovanje. Če dejansko lahko govorimo o PMS-ju in ne nekih blažjih simptomih, potem je dobro pregledati hormone pri zdravniku, ki se na to spozna. Po mojem mnenju so to zdravniki, ki obvladajo NaPro način zdravljenja, ki bazira na FertilityCare sistemu opazovanja in beleženja cikla glede na znake (maternična sluz in podobno). Če gre za blažje simptome, recimo da ženska ni več tako zelo družabna, da rabi malo več miru, potem je to dokaj normalno. Če pa so simptomi izjemno izraziti, gre lahko za pomanjkanje progesterona, saj je PMS eden od znakov. Progesteron je hormon, ki se v telesu pretvori v nevrosteroid (alopregnanolon), ki pomirja možgane in stabilizira naše odzivanje na stres.

Klasična obravnava pri povprečnem zdravniku ne odgovarja na potrebe ženske z reproduktivnimi težavami. Celostna oskrba žensk na tem področju je zelo potrebna, a so jo na žalost ženske redko deležne. Najbolj me jezijo primeri, kjer ženski niti ne razložijo, za kaj gre. Mnoge od njih niti ne dobijo izvidov in se tako počutijo čisto nemočne v sistemu, ki zanje ne poskrbi. Žensko je treba povsem vključiti v opazovanje lastnega telesa in v zdravljenje. Osnova je, da ženska sebe, svoje telo in svoje cikle res dobro pozna. Takšna ženska je lahko potem tudi zdravniku v veliko pomoč pri ugotavljanju, kaj se z njenim telesom dogaja.

Z NaPro zdravnikom je stvar drugačna, saj je njegov primarni pripomoček koledarček beleženja po sistemu FertilityCare, ki ga pacientka prinese. Dejansko razumevanje delovanja telesa ji tudi omogoči, da lahko hitreje ugotovi, kaj se dogaja, kajti če je recimo hormonski test narejen ob nepravem dnevu, so lahko rezultati povsem napačni in se tudi napačno interpretirajo.

Cikel se zelo spreminja z leti, po porodih …
To je povsem normalno. Biološko gledano smo ženske na vrhuncu plodne ‘moči’ okrog 20. leta. Potem se (med drugim) začnejo kripte v materničnem vratu starati, kar pomeni, da izločajo manj estrogenske sluzi, ki je nadvse potrebna podpora semenčicam za uspešno oploditev. To je tudi en od razlogov, zakaj plodnost s starostjo začne upadati. Lahko cikli postanejo neredni, lahko da do ovulacije sploh ne pride … Te spremembe včasih lahko prej opazijo ženske,  ki so bile dolgo na hormonski kontracepciji; ta maternični vrat postara za dodatno 1-2 leti za vsako leto uporabe. Medtem ko porod nekje za 2-3 leti pomladi maternični vrat s povečanjem števila kript, ki izločajo estrogensko sluz.
Če poznamo svojo cikličnost, se znamo dosti bolje orientirati. En dan pred ovulacijo se da recimo začutiti padec estrogena in je občutek malo podoben kot pri pms-ju.

Zelo pomembna pa je tudi prehrana. Raziskave kažejo, kako težavna je kandida, ki se ‘pase’ na sladkorju in na žitih, ki vpliva na naše zdravje črevesja, to pa je povezano tudi z našimi možgani. Če predolgo traja tisti občutek pms-ja, če si stalno razdražljiva, nepotrpežljiva, muhasta, depresivna, je lahko problem tudi v kandidi, ki onemogoča, da bi naše telo proizvajalo serotonin, ki je naš hormon sreče.

Zdrav cikel je dolgoročen projekt. Da dozori zdrav folikel, recimo traja 100 dni. In ta folikel – kasneje rumeno telesce – potem v delu cikla po ovulaciji sprošča dovolj progesterona, da vse lepo poteka. Moja filozofija je ta, da pri morebitnih težavah poskusimo najprej na naraven način, s prehranskimi dodatki in prilagojeno prehrano. Recimo magnezij kot prehranski dodatek je za žensko zelo pomemben in vpliva na več težav, ne samo na PMS. Pri vsaki kuri, za katero se odločimo, pa se splača počakati 3 mesece (100 dni cikla folikla) in videti, ali se je kaj spremenilo, izboljšalo.

Kako naj se pripravimo na vstop v menopavzo?
Najprej je treba razčistiti, kaj pomeni predmenopavzalno obdobje in kaj menopavza. Predmenopavzalno obdobje je na nek način podobno adolescenci, torej puberteti. Če so bili cikli med 20. in 40. letom nekako redni (cca. 24-35 dni), se potem spet lahko začne dogajati to, da cikli postanejo bolj neredni, menstruacije močnejše ali bolj boleče. Predmenopavzalno obdobje lahko traja zelo različno, lahko 2 leti, lahko tudi 12 let. Gre za dolgo obdobje, ki ga ženske napačno imenujejo mena (menopavza), ki ga opisujejo kot telesne spremembe, navale vročine, neredne ali izostale cikle, hormonska nihanja, slabo počutje … To je pravzaprav predmenopavza. Ko pa nastopi menopavza (pogovorno tudi ‘mena’), se ciklusi prenehajo, spet se v telesu vzpostavi ravnovesje, ženska vstopi v umirjeno življenjsko obdobje, ko stopijo v ospredje druge stvari, kot tiste, ki so bile pomembne, ko je bila v rodni dobi. V predmenopavzi se estrogenu po domače povedano ‘zmeša’, temu se reče ‘estrogen on rollercoaster’, torej včasih ga je ogromno, včasih potem strmoglavo pade. In to je tisto, kar je tako naporno za žensko. Če ne pride do ovulacije, se ne tvori progesteron, ravno ta hormon pa je tisti, ki zadeve malo ‘zbalansira’, ublaži, dobro vpliva na možgane in na umirjenost.

Menopavza je potem eno lepo obdobje?
Ja, ko se telo umiri in nastopi menopavza, je to eno zelo lepo obdobje, na nek način podobno kot otroštvo (v smislu čas pred začetkom menstrualnih ciklov). Ljudje poročajo, da so po 50. letu najbolj srečni, postanejo umirjeni, za žensko takrat nastopi drugačno obdobje. Materinska vloga je potisnjena nekoliko bolj v ozadje, nastopi obdobje, ko ženska lahko integrira vse modrosti, ki jih je pridobivala celo življenje. Jaz pravim, da takrat nastopi ‘šefica’ 😀 . Obdobje predmenopavze in menopavze je za moj okus precej tabuizirano. Možgani ženske se spremenijo, ženska v tem obdobju postane ‘modra ženska’, takrat lahko žanje sadove, ki jih je posejala prej. Recimo v odnosu z otroki, ki so zdaj že večji in ki ji zdaj že lahko dajo kaj nazaj. Lahko se odloči recimo za pisanje knjige, zato da neko modrost da tudi naprej …

Kako je s hormonskimi nadomestki?
Če jemljemo progesteron, ga je treba jemati čimbolj v skladu s ciklom. Strokovnjak pove, kdaj in kako ga jemati. Dobro je, če je to bioidentičen hormon, torej hormon, ki je enak kot tisti, ki ga izdela telo samo. Ko ginekologi rečejo: »Bomo nadomestili hormone,« in žensko dajo na hormonsko kontracepcijo, gre pravzaprav za absurd, kajti hormonska kontracepcija vsebuje sintetične hormone, ki niso takšni, kot jih izdela naše telo in zato na telo ne vplivajo na enak način. Struktura hormonov v nekaterih hormonskih kontracepcijah je pogosto bolj podobna moškemu hormonu testosteronu, zato so tudi stranski učinki (npr. izpadanje las) lahko posledica tega. Odvisno seveda od progestina (sintetičnega progesterona), ki se nahaja v izbranem hormonskem koktejlu.

Kako naj ženska gleda na svojo cikličnost, kako naj sprejme tudi negativne vidike vsakega cikla?
Pogled, da je menstruacija oziroma cikličnost negativna, zoprna, je že v osnovi napačen in pomeni, da nečesa nisi sprejela, integrirala. Nisi sprejela tega, kar ti to obdobje ponuja. Recimo kot rečemo, da je puberteta zoprna, pa »Joj ti najstniki«, v resnici pa gre za najpomembnejše obdobje izgradnje človeka, kakršen bo kot odrasel. Enako lahko razmišljamo o naši cikličnosti in si lahko mislimo: »Oh, ta zoprna menstruacija, pa ves čas je treba paziti, da ne zanosiš itd.« … Lahko pa gledaš na celoten cikel kot na celoto, vključno z nekaterimi težjimi točkami v njem. Vsak cikel ti namreč prinese določene uvide, te vabi v delo na sebi, v poglobitev, v razmišljenje o sebi. Ravno v ‘negativnem delu’ cikla, če tako rečeva (pms in menstruacija), se zelo zbudi ženska intuicija. In prav obdobje menstruacije nekako utiša tvoje možgane in tvoj nemir, da lahko začutiš (če si seveda daš priložnost), katere tvoje odločitve so prave in katere ne.

foto: Odglavedopet

Agata, hvala za pogovor 🙂 !

 

Odgovori